Stel de juiste deelvragen op

Deelvragen zijn vragen waarop je een antwoord moet geven om je probleemstelling te kunnen beantwoorden. Ze hakken je probleemstelling op in behapbare stukjes.

Een goede probleemstelling formuleren

De basis van een scriptie is het kiezen van een onderwerp. Als eerste advies geven we je mee om voor de keuze van je onderwerp voldoende tijd uit te trekken.

Scriptie onderwerp en centrale vraag

Hier vind je enkele korte tips die studenten hebben gegeven aan andere studenten bij het definiëren van het scriptie onderwerp en het formuleren van de centrale vraag.

verbanden leggen in je scriptie

Het schrijven van een scriptie begint met het formuleren van een goede probleemstelling. Voordat je echter met je probleemstelling aan de slag gaat, moet je deze eerst verder uitwerken.

moeilijk aan gegevens te komen?

Onderzoekers hebben vaak het volgende probleem: ze zijn op zoek naar een antwoord op een interessante probleemstelling, maar de benodigde informatie is lastig of onmogelijk te vinden. Via een omweg kun je toch een antwoord op dergelijke probleemstellingen geven door je routekaart aan te passen. En hoe beter je hierin bent, hoe origineler onderzoek je… Lees verder

literatuur verzamelen

Hier vind je enkele korte tips die studenten hebben gegeven aan andere studenten bij het verzamelen van literatuur.

Literatuuronderzoek uitvoeren

In bijna elke scriptie speelt een literatuuronderzoek een belangrijke rol. Je doet dit literatuuronderzoek om uit bronnen de al bestaande kennis over jouw scriptieonderwerp te halen.

data verzamelen

Hier vind je enkele korte tips die studenten hebben gegeven aan andere studenten bij het verzamelen van gegevens voor het praktijkonderzoek.

Praktijkonderzoek uitvoeren

De deelvragen kunnen worden beantwoord door middel van literatuuronderzoek (zie hierboven) en empirisch onderzoek. Dit kan zowel kwantitatief als kwalitatief empirisch onderzoek zijn.

Data analyseren met SPSS

SPSS gebruiken in je scriptie? Kijk op deze pagina voor belangrijke tips. Statistiek voer je in de praktijk uit met software zoals SPSS, STATA, Eviews of Excel. Programma’s die je buiten de statistiek vakken om waarschijnlijk weinig gebruikt hebt. Misschien lukt het je wel om wat resultaten te produceren. Maar wat dan? Het kan zomaar… Lees verder

Statistiek in je scriptie

Interviews, experimenten, regressies, aandelenprijzen, database onderzoek: het heeft allemaal te maken met statistiek. Vaak wordt van studenten verwacht dat ze analyses doen op basis van gegevens. Statistiek dus!

toets je hypothesen

Wil jij op een handige manier kunnen bepalen of je hypothese klopt? Wij geven je hieronder de zes meest gebruikte statistische toetsen. Op sommige deelvragen in je scriptie zul je antwoord moeten geven via een empirische analyse. Dat wil zeggen dat je met (eigen) gegevens en berekeningen op zoek gaat naar het antwoord. Een bekende… Lees verder

scriptie stappenplan

Na het vinden van de antwoorden op je deelvragen door middel van literatuur- en empirisch onderzoek, is het nu tijd om die antwoorden om te zetten in tekst.

onderzoeksvoorstel schrijven

Hier vind je tips die studenten hebben gegeven aan andere studenten die bezig zijn met het schrijven van hun onderzoeksvoorstel.

maak slechte tekst beter

De tekst van je scriptie moet objectief en vlot leesbaar zijn. Hiervoor is, naast bijvoorbeeld structuur en lay-out, je schrijfstijl van groot belang. Scriptiebegeleiders geven namelijk snel strafpunten voor stijlproblemen in je tekst. Strafpunten die je met wat simpele trucs kunt vermijden. Onze Stijldokter helpt om de 10 meest voorkomende stijlfouten te identificeren en te… Lees verder

maak een slimme planning en blijf gemotiveerd

Een gebrekkige planning en motivatie leiden er vaak toe dat studenten scriptievertraging oplopen en onder hun niveau presteren. Door een slimme planning te maken en je motivatie op peil te houden, kun je een groot deel van deze vertraging voorkomen en sneller afstuderen.

manage je begeleider actief

Een scriptie schrijven doe je onder de supervisie van een begeleider op je opleiding. Een begeleider die soms (te) weinig tijd heeft en die (te) veel van je verwacht. Maar hoe haal je er nou uit wat er in zit? Lees hier de geheimen over het managen van je begeleider.